Splnit úkol a dostat zápočet :)

Historie poutního místa Rokole

7. 12. 2013 18:07

Historie poutního místa

Ctitelé Matky Boží zde nejprve zavěsili mariánský obrázek na blízký strom, později postavili u pramene dřevěnou kapličku, která byla v roce 1859 nahrazena kaplí zděnou. Kaple byla vysvěcena na svátek Nanebevzetí Panny Marie a znamenala obnovu úcty k Panně Marii. Později byl do kaple instalován obraz Panny Marie s Ježíškem od malíře Josefa Božetěcha Klemense známý jako Panna Maria Rokolská.

Po vysvěcení kaple došlo k nárůstu poutníků, a to nejen z okolních vesnic, ale i ze vzdálenějšího okolí. Z počátku sem přicházeli především v neděli a o mariánských svátcích. V roce 1871 bylo povoleno postavit před kapličkou kamenný sloup a na něj umístit zasklenou sošku Bohorodičky, jak si to prý Panna Maria přála a zjevila jedné zbožné ženě. Od té doby se poutě na toto místo staly častějšími. Pro potřeby poutníků zde bylo zbudováno několik kramářských bud a postaven letní hostinec.

V roce 1884 toto poutní místo bylo již hojně navštěvované, jak svědčí jeho zařazení mezi mariánská poutní místa z celého světa, včetně zámoří, v knize „Život nejblahoslavenější Bohorodičky Panny Marie a jejího panického chotě svatého Josefa“ od P. Placida a J. Mathona, OSB.

Dne 11. 8. 1939 zde s Pannou Marií uzavřela první skupina českých kněží a bohoslovců tzv. úmluvu lásky po vzoru Mariánské družiny P. J. Kentenicha v Schönstattě. Kvůli nadcházející válce nemohli již putovat do Schönstattu, a proto uzavřeli tuto úmluvu zde. Touto událostí se místo zařadilo mezi mezinárodně významná poutní místa. Rokolská kaplička se tak stala kolébkou, domovem a duchovním centrem schönstattské rodiny u nás. Kaplička se postupně přetvářela do dnešní podoby, ale zachovala si svůj původní ráz. Schönstattské hnutí, jehož cílem je nábožensko-mravní obnova světa zapustilo v Rokoli hluboko kořeny.

Po roce 1941 se začala rozvíjet i ženská složka českého schönstattského hnutí, sestry po návratu ze zahraničí působily i přes překážky komunistického režimu nejprve v Českobudějovické diecézi, později v blízkosti Rokole, kde se rozhodly usadit natrvalo. V roce 1953 byl do kaple umístěn trezorový svatostánek, před nímž se konaly eucharistické adorace. V roce 1974 zde byla dokončena stavba tzv. domečku, který se stal jejich domovem.

Po pádu totality se splnila touha celé schönstattské rodiny u nás. V Rokoli byla postavena a 19. 7. 1997 posvěcena první originální svatyňka v Čechách - kopie původní kapličky v Schönstattě. Je to 143 schönstattská kaplička na světě. V roce 2000 byl dobudován v její blízkosti provinční dům, kde v současné době žije několik sester, většinou už starších a nemocných. Přes mnohé aktivity, které se v Rokoli konají (exercicie, duchovní obnovy, tábory, různá setkání schönstattské rodiny), zůstává Rokole místem ticha, pokoje, modlitby a adorace.

Kaple

Zděná kaple je vystavěna na kamenné podezdívce. V trojúhelníkovém štítu byly vytvořeny tři výklenky v pyramidovém seskupení. Uprostřed nich se nachází trojúhelníkové okénko, které symbolizuje Nejsvětější Trojici. Pod okénkem je umístěna kamenná tabulka s dnes již nečitelným nápisem. Boční stěny kaple jsou doplněny malými klenutými okny.

Interiéru kaple vévodí oltář s obrazem Panny Marie Rokolské. Malba znázorňuje Pannu Marii Královnu v modrém šatě s korunkou na hlavě sedící na trůnu. Na klíně jí sedí žehnající Kristus vyobrazený jako dítě. Na oltáři je vyryt zlacený nápis „Nic bez Tebe, nic bez nás.“

Zdejší místo je po dlouhá léta silně spjaté s pramenem čisté vody, který prý nikdy nevysychá. Dodnes je tato voda lidmi z okolí považována za léčivou. Svědčí o tom hojná návštěvnost pramene v průběhu celého roku.

 

Křížová cesta

Nad kaplí na protějším zalesněném kopci byla vztyčena roku 1874 křížová cesta. Jednotlivá zastavení jsou vyobrazena v podobě litinových reliéfů podobně jako u křížové cesty na poutním místě Studánka u Chábor. Křížová cesta v lese bývala zakončena „Božím hrobem“, který po zchátrání byl rozbořen. Když pak byl postaven kostel, i sem byla pořízena na stěny křížová cesta.

 

Kostel

Roku 1930 nechal továrník František Přibyl na svém pozemku postavit kostel. Pod kostelem byla zbudována hrobka, která měla sloužit pro pohřbívání členů této rodiny. Stavba je v pseudogotickém stylu. Pro různé průtahy a poté pro světovou válku bylo vysvěcení kostela odloženo. Roku 1945 věnoval syn továrníka Otokar Přibyl kostel Panny Marie k bohoslužebným účelům římsko-katolické církvi. K vysvěcení došlo 19. 8.1945, kde slavnostní kázání pronesl děkan z Nového Města nad Metují Petr Štěpánek.

Jednolodní kostel Panny Marie je umístěn v mírném svahu nad kaplí. K chrámu se přichází po dvoukřídlém schodišti. Pod ním se nachází výše zmíněná rodinná hrobka Přibylů. Vstupní portál je tvořen lomeným obloukem, nad nímž se tyčí hranolová věž kostela se zvonem. Hlavní dominantou kostela je dřevěný oltář se sochou Panny Marie, která byla zhotovena novoměstským sochařem Janem Markem po vzoru obrazu, který se nachází v kapli.

Po vydání nového misálu (u nás v roce 1969) a nových směrnic pro úpravu liturgického prostoru podle ustanovení 2. vatikánského koncilu i zde byla nutná úprava. Byla odstraněna kazatelna a byl přestavěn hlavní oltář. K velké opravě této svatyně došlo v roce 1988 a v roce 1993 byla nákladem P. Petra Štěpánka, děkana v Novém Městě nad Metují, přistavěna sakristie.

 

A ještě jeden zajímavý odkaz na závěr:

http://www.schoenstatt.cz/drupal7/content/plnomocne-odpustky-k-jubilejnimu-roku-2014

 

Zdroje:

Boháč, Zdeněk. Poutní místa v Čechách. 1. vydání. Praha 2: Nakladatelství Debora, 1995. ISBN: 80-85923-07-6

Dibelková, Irena. Navštivte… Poutní místa v Čechách. 1. vydání. Praha 1: Nakladatelství Olympia, 2004. ISBN: 80-7033-844-X

www.rkc-jestrebihory.pontte.eu

www.bihk.cz

www.schoenstatt.cz/drupal7/

Zobrazeno 1789×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio